Puppy’s

Een goed begin is het halve werk!

Puppy’s zijn drukke blije wondertjes die in een zeer korte tijd een enorme groei door gaan maken.

Hoe deze verloopt is natuurlijk afhankelijk van vele factoren zoals o.a. goed bewegingsmanagement, voldoende rust, bij de pup passend voer, goede socialisatie, geen gladde vloeren en natuurlijk de genetische aspecten.  

Deze groei kunnen ze echter maar één keer in hun leven maken. 

In de baarmoeder en het geboortekanaal kunnen er al gewrichtsbeperkingen ontstaan. 

Na de geboorte kan dit ook gebeuren als bijvoorbeeld de moederhond op een pup gaat staan, zitten of liggen, de pups op elkaar slapen of tijdens het drukke spelen met broertjes en zusjes.

Gewrichten ontwikkelen zich door beweging en de belasting hierop. Indien er een beperking is, zal dit gewricht ontlast worden en hierdoor minder sterk ontwikkelen en een mindere bewegingsuitslag krijgen. De overige structuren zullen al gauw gaan compenseren en daarmee mogelijk zelf overbelast raken. 

Het is dus zinvol om de pup vrij in zijn bewegelijkheid te maken, zodat deze mooi symmetrisch kan opgroeien. Dit geldt voor zowel het lichaam alsook de schedel. 

In mijn praktijk komen vaak fokkers met hun hele nest van 7,5 week oud en hun moeder voor de puppycontrole, zodat ze een goede start bij de nieuwe eigenaar krijgen. 

De nieuwe eigenaar kan natuurlijk ook zelf een puppy controle afspreken.