Dier­fysiotherapie 

Bewegen, spelen, vrij en pijnloos rondrennen is voor honden van groot belang!

Een dierenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat en kan indien dit belemmerd is, het verhelpen of optimaliseren.

Fysiotherapie bij honden kent veel gelijkenissen met fysiotherapie bij mensen. Bij chronische of acute problemen van het bewegingsapparaat, zenuwstelsel, optimaliseren van sportprestaties, vergroten kwaliteit van leven bij chronische problemen of bij een revalidatie na een operatie, is een behandeling door humane fysiotherapeuten vrijwel standaard. Honden hebben echter ook dezelfde problemen maar kunnen dit minder duidelijk communiceren. Een hond zal zijn klachten lang verbergen en compenseren en dit pas laten zien indien het te pijnlijk wordt of het lichaam uit is gecompenseerd. Dit heeft vaak een negatief effect op zijn gemoedstoestand en kan vervolgens ook van invloed zijn op het gedrag.

De fysiotherapeut zorgt ervoor dat de spierspanning wordt gedetoniseerd in de spieren en deze gerekt worden, de bindweefsellaag los wordt gemaakt en de gewrichten gemobiliseerd worden. Dan is er een goede voorwaarde gecreëerd om de hond te gaan trainen. Dit kan bij mij in de praktijk maar vaak krijgt u ook oefeningen voor thuis. 

Wanneer naar de Fysio­therapeut?

Als u merkt dat uw hond niet meer zo graag gaat wandelen, verschijnselen van overgewicht vertoont, moeilijker opstaat, in zijn mand ligt te hijgen, agressie naar andere honden of mensen gaat vertonen, een andere lichaamshouding aanneemt (bijvoorbeeld een bolle rug) dan normaal, verminderde sportprestaties levert of te maken heeft met de volgende situaties:

  • Artrose en ouderdomsklachten zoals moeilijker bewegen
  • Rug- en halsproblemen (o.a. stijfheid, hernia en spondylose)
  • Neurologische problemen (o.a. spierzwakte, ataxie of verlammingen)
  • Gewrichtsproblemen (oa HD of ED)
  • Revalidatie na operaties of breuken (o.a. na een heupoperatie of kruisbandletsel)
  • Pijnklachten waarbij geen gebruik gemaakt mag of kan worden van pijnmedicatie
  • Letsels aan spieren, pezen, banden en/of gewrichten
  • Behoefte om de conditie van het dier te behouden
  • Kreupelheid
  • Een botsing of trauma

Dan is het zinvol om contact op te nemen met mijn praktijk. 

Natuurlijk kan dit ook preventief om blessures te voorkomen. In geval van sporthonden kan een val, overbelasting of ongelukkige overstrekking met een bewegingsbeperking tot gevolg, het begin zijn van een vervelende langdurige blessure. 

Dier­fysiotherapie Hond

Behandeling

Een eerste behandeling in mijn praktijk begint met een uitgebreide vragenlijst die u al van tevoren gemaild krijgt en dus vooraf invult. Hiermee bereid ik de behandeling voor en indien er nog vragen zijn, kan ik dit nog voorafgaand aan de behandeling verduidelijkt krijgen. Dit zorgt ervoor dat de behandeling zo effectief mogelijk zal zijn. 

Een behandeling duurt tussen de 45 en 60 minuten. 

Uw hond mag loslopen in mijn praktijk om even te wennen, waarbij ik de hond gelijk observeer en bewegingen laat maken. Ik bespreek dan direct wat ik heb gezien met betrekking tot de bewegingen, het looppatroon en de bouw van de hond. 

De behandeling vindt plaats op de grond, dus niet op een tafel. Dit geeft de hond meer comfort. Het onderzoek en de behandeling bestaan standaard uit zowel Chiropractie, Fysiotherapie en het toepassen van Viscerale technieken. Indien nodig, voer ik ook neurologisch onderzoek uit. 
Vaak volgt er nog Lasertherapie en of Hydrotraining en of Balanstraining.

Tot slot bespreken we het behandelplan, indien dit nodig blijkt. Na de eerste behandeling krijgt u een verslag van de bevindingen, de behandeling en de gemaakte afspraken.  

De hond moet vaak na de behandeling 3 dagen rustig aan doen.  

Het doel is altijd om de hond weer fit de toekomst in te laten gaan. 

Andere soorten behandelingen