Dierfysiotherapie
Aan het bewegingsapparaat van een paard worden andere eisen gesteld dan aan die van een hond. Zowel in de sport, als ook recreatief, wordt er een hoge belasting van het paard gevraagd. Om dit aan te kunnen en optimaal te presteren, mogen er geen lichamelijke en conditionele beperkingen aanwezig zijn, omdat dit anders een overbelasting geeft met verhoogde kans op blessures.
Door de spieren die overbelast zijn te detoniseren, de verkorte spieren te rekken en de gewrichten te mobiliseren, is het paard weer in staat om symmetrisch te bewegen en zal niet meer gaan compenseren.
Als dierenfysiotherapeut kan ik het bewegingsapparaat optimaliseren en een trainingsschema op maat voor u maken en indien nodig u bij de uitvoering begeleiden.
Naast de juiste balans en belasting bij het rijden, spelen er bij paarden nog veel meer factoren een rol om duurzaam optimaal te kunnen presteren. Denk daarbij aan een goed onderhouden gebit, passend beslag met een juiste stand van de hoeven, een goed passend zadel, het juiste bit én hoofdstel. Ook het voermanagement is van groot belang. Dit vereist bij paarden vaak een multidisciplinaire benadering en -aanpak.
De zorg kan zowel curatief als preventief zijn. In het eerste geval behandel ik in samenspraak met de dierenarts.
Wanneer fysiotherapie
Om een paard op de juiste manier te berijden en een mens te kunnen dragen, is er een balans nodig tussen de buik- en de rugspieren. Indien deze balans – ook bekend als de onderlijn en bovenlijn aanspanning – verstoord is, gaat een paard dat compenseren. Dit kan leiden tot verminderde prestaties, achterblijven in of verkeerde spierontwikkeling en blessures.
Dit kan zich vervolgens manifesteren in:
Met een mogelijk oorzaak in:
Wat houdt een behandeling in
Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een intake-formulier gemaild, zodat ik dat voor de behandeling kan doornemen. Indien er nog vragen zijn, kan ik dit nog verduidelijkt krijgen voor de behandeling.
Een behandeling duurt ca. 75 tot 90 minuten.
Als eerste bekijk ik op de poetsplaats naar de stand en bouw van het paard en palpeer ik de spieren op spierspanning en de gewrichten op warmte of vocht.
Vervolgens bekijk ik de beweging van de kaak, de symmetrie in de bespiering van het hoofd en het lijf.
Daarna worden de bewegingen van het paard bekeken. Dit doe ik, indien mogelijk, in een longeerkraal of bak aan de longe en of op de bestrating.
Indien er alleen een probleem onder het zadel is, bekijk ik het probleem met de ruiter erop.
De ligging van het zadel wordt daarbij ook beoordeeld.
Mijn bevindingen bespreek ik direct met de eigenaar.
Na verder onderzoek, mobiliseer ik de gewrichten en regio’s waar beperkingen gevonden worden worden en worden spieren gedetoniseerd (met of zonder Lasertherapie). De spieren worden gerekt en er wordt tevens Fascie/bindweefsel-massage toegepast.
Na de behandeling bespreek ik de diagnose en het eventuele behandelplan met de eigenaar.
Na de eerste behandeling krijgt u een verslag van de bevindingen, de behandeling en de gemaakte afspraken.
Na de behandeling kan het paard 3 dagen niet belast worden
Oefeningen
Nadat een paard is behandeld, is deze weer helemaal mobiel in de gewrichten en spieren. Om dit zo lang mogelijk te behouden, is het raadzaam om rekoefeningen te blijven doen. Deze oefeningen worden met u besproken. Ook het lopen over cavaletti’s, waarbij het paard zijn benen moet strekken en optillen en zijn buikspieren moet aanspannen, is een goede oefening.